28 Kasım 2012 Çarşamba

Turizmde yeni yaklaşımlar köy pansiyonculuğu ve kırsal butik oteller


Turizmde yeni yaklaşımlar; 
köy pansiyonculuğu ve kırsal butik oteller

Dünya turizminde, konaklamanın yanında tarımsal üretimin de yapıldığı, doğa ile iç içe olan turizm işletmeleri gün geçtikçe daha fazla talep görüyor.
Tarımın turizmle birleştirildiği, doğal yaşam ve yerel kültürün öne çıkarıldığı turizm her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Aynı şekilde; insan-doğa ilişkisinin, doğal ortam lehine olduğu kırsal alanlarda inşa edilmiş "butik oteller" de her geçen gün önem kazanmaktadır.
Bölgenin yerel kimliğine uygun yapılarda, gelenekselin korunduğu ve yaşatıldığı konaklama tesisleri yakın gelecekte daha da önemli olacak.
Uluslararası turizm rekabetinde rakipler boş durmuyorlar. İspanya, Portekiz turizmde çevre ve doğayı ön plana çıkartarak avantaj sağlamaya çalışıyorlar"köy turizmini", "doğa turizmini", "eko turizmi" teşvik ediyorlar.
***
Bu anlayış çerçevesinde, turizmin köylere yaygınlaştırılması; yerel küçük aile işletmeleri olan "köy pansiyonları"nın ve "eko turizm" yerleşkelerinin sayısının çoğaltılması "turizmde ürün çeşitliliğinin" sağlanmasına katkıda bulunacaktır.
Dolayısıyla, yukarıdaki açıklamalar esas alınarak yapılacak planlama çalışmaları, ülkemizin ve bölgemizin turizminin gelişimine olumlu katkı yapacaktır.

Amaçlar, hedefler

Çevreye duyarlı, sürdürülebilir turizm anlayışını yerleştirmek ve yaygınlaştırmak.
Turizm ve tarım birlikteliği sağlanarak "eko turizm" anlayışına uygun yerleşkelerini turizme kazandırmak.
Yöremiz köy dokusunu, kırsal nitelikli düşük yoğunluklu yapılaşmayı teşvik ederek korumak.
Taş, ahşap ve geleneksel malzemeler kullanılarak yapılan yapılar ile yöresel mimarinin yaygınlaşmasını sağlamak.
Turizmde ürün çeşitliliğinin sağlamasına katkıda bulunmak.
Yöresel kültürün öne çıkarılması, ülke ve dünya çapında tanıtılması.
Turizm arzında çeşitlilik artırılarak, atıl kapasitenin kullanımının sağlanması. Mevcut kaynakların en uygun şekilde kullanılmasını sağlanmak.
Tarıma uygun olmayan arazileri turizme kazandırarak, tarıma elverişli arazilerin korunmasını sağlamak.
Kırsal kesiminin turizmden doğrudan pay almasını sağlamak,
Köylüye köyde iş imkânı sağlamak, köylüyü toprağında tutmak, köyden şehre göçü azaltmak. 
Köyün ve köylünün refah düzeyinde artış ve gelir dağılımda denge sağlamak.
Tarım- turizm işletmelerinde yapılan örnek tarımsal faaliyetlerle, köydeki üreticileri AB ve dünya standartlarında tarımsal üretim yapmaya teşvik etmek,
Bölgemizin dünya turizmindeki değişen taleplere, yeni turizm anlayışlarına adapte edilmesi, hizmet kalitesinin artırılması, kırsal nitelikli turizm planlamaları ile bölgesel gelir artışı sağlamak.
Bölge turizminin ve ekonomisinin "sürdürülebilir" gelişiminin sağlanması
Bölgenin tarihi, doğal dokusunu korumak, insan kaynaklarını en uygun şekilde kullanmak
Bölgesel potansiyelleri harekete geçirmek suretiyle yöreye "yerel işletmeciler" kazandırmak ve bölgesel kalkınmanın yöre halkıyla birlikte gerçekleştirilmesini sağlamak.
Kırsal nitelikli turizm planlaması çalışmaları ilk etapta "örnek çalışma veya pilot bölge uygulamaları" olarak düşünülebilir, olumlu netice alınınca bölgeye yaygınlaştırılabilir.
Kısaca; dünya turizmdeki değişimler göz önünde bulundurarak köy turizmini, eko turizm ve tarım turizmini destekler nitelikte kırsal alanlarda planlama çalışmaları yapmak bölge ekonomisinin gelişmesine ve turizmin çeşitlenmesine katkı sağlayacaktır.

Sonuç:

Fethiye'nin turizme eğilimli birçok köyü var. Yaka, Boğaziçi, Karaağaç, Sahil Ceylan, Ören, Kayadibi, Uzunyurt, Dodurga ilk aklımıza gelenler.
Bu köylerde köy turizmi, doğa turizmi, tarım turizmi, eko turizm teşvik edilmelidir.
İlçemizde, dünya turizmindeki değişimler göz önünde bulundurarak, köy turizmi, eko turizm ve tarım turizmini destekler nitelikte, bölgesel ölçekte turizme uygun köyleri kapsayan bir plan yapılmalıdır.
Turizmde sürdürülebilirliğin ve yöremizin yaşanarak korunmasının yolu doğru planlamadan geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder